De basis vormt het 'skelet' dat gemaakt wordt van elektriciteitsdraad wat normaal in huizen voor elektrische bedrading wordt gebruikt. Dit is te koop bij bijna alle bouwmarkten. Ik zelf gebruik de blauwe maar bruin of geel/groen zal net zo goed gaan. De zwarte is dunner en geeft minder stevigheid tijdens het boetseren.

Over het 'skelet' wikkel ik over het romp gedeelte eerst een laag aluminiumfolie, dat ik daarna vastzet met afplaktape wat normaal voor het schilderen gebruikt wordt. Daarna tape ik de armpjes in tot aan de ellebogen, en de beentjes tot aan de knieën af met het zelfde tape. Daaroverheen boetseer ik dan het lijf, plus de armpjes en beentjes tot aan de gewrichten. De handjes plus een gedeelte van de onderarm, en de voetjes tot een gedeelte onder de knie worden apart geboetseerd en later over het draad heen geschoven om daarna aan het boven arm en been te worden vast geboetseerd.

Voor het boetseren gebruik is soms eerst een laag Papydur met daar overheen dan de laatste laag van Premier zelfhardende klei.

Het hoofd wordt gemaakt van een piepschuimbal waar ik om het model goed te krijgen hier en daar een stuk af snijd. Daarna een laag Premier klei en dan de glazen berenogen er in. Hierna wordt het hoofd afgeboetseerd.

Daarna is het schuren, schuren en schuren. De verflaag wordt voorbereid met enkele lagen spuitplamuur, tussen de lagen door weer licht opschuren.
Dan enkele lagen autolak in de gewenste kleur afgerond met een paar lagen blanke matte lak van Talens.

HOME